Robusta koffie

Coffea canephora, is een plant uit de sterbladigenfamilie. Het is een van de twee meest geteelde koffiesoorten. De andere is Coffea arabica.

Robusta, zoals de naam zegt, is robuust van smaak. Deze koffiebonen hebben een ronde en stevige smaak. Zo variëren de smaaktonen van graan- tot houtachtig en smaken de bonen eerder bitter dan zuur. Je vindt bijna nooit koffie van 100% Robusta bonen, dit zou veel te bitter smaken. Wel wordt Robusta vaak toegevoegd aan een melange. Het vetgehalte van de boon zorgt voor een mooie cremalaag en Robusta kan net de juiste bitterheid en wat extra cafeïne aan een koffiemelange toevoegen. Ook bij Robusta bonen hangt de smaak sterk af van het land van herkomst.

Een Robusta boon is donkerbruin van kleur en ronder dan een Arabica boon. Voor het branden hebben de koffiebonen een lichtgroene kleur met een bruin tintje.

Omdat de Robusta plant op een lager niveau groeit dan de Arabica heeft de Robusta meer te maken met ongedierte. De plant beschermt zich hiertegen door meer cafeïne aan te maken, bijna 2 keer zoveel als Arabica. Houd daar rekening mee als je minder goed tegen cafeïne kan. Robusta groeit op een lager, vaak vlakke ondergrond, waardoor grote landbouwmachines hier makkelijk kunnen oogsten.